Stijn Meurkens

is programmeur, wiskundige, hardloper en zeiler. Over technologie, internet, mobile, productiviteit, Apple, media, kunst, politiek en alles wat me verder bezig houdt. Lees ook mijn tweets, of fork mijn code.

Streamingdienst voor boeken dit jaar gelanceerd

Gisteren schrijft nrc.nl:

Nederlandse en Vlaamse uitgevers werken aan een abonneeservice waarbij lezers voor een maandelijks bedrag onbeperkt e-boeken kunnen lezen. Deze streamingdienst1 voor digitale boeken, gebaseerd op het model van Spotify (voor muziek) en Netflix (film en tv-series) moet dit jaar in Nederland en België op de markt zijn. (…) Het is de bedoeling dat duizenden populaire titels op het moment van verschijnen in de dienst beschikbaar zijn.

De wil is er, dat is goed nieuws2.

Of het een succes is moet nog maar blijken. Die focus op content is natuurlijk de basis, maar hoe ga je de totaal versnipperde ereader markt bereiken? Iedere fabrikant heeft een eigen besturingssysteem, die kan je nooit allemaal ondersteunen. Ik geloof ook niet dat de uitgeverijen je de ebook-bestanden gaan laten downloaden om op je eigen ereader te kunnen zetten. Waarschijnlijk wordt dit feestje dus alleen voor tablets.

En lezen op een tablet kan prima. Ik lees de meeste boeken op mijn iPad. Maar om comfortabel te kunnen lezen op zo’n apparaat moet de software goed zijn. Je kan niet zomaar wat tekst op een beeldscherm zetten. Zaken als regelafstand, marges, achtergrondkleuren en lettertype moeten doordacht zijn, anders wordt lezen op het verlichte scherm een crime.

Daarbij; boeken zijn emotie. Lezers willen een gevoel van luxe: chique hardcovers, kwaliteitspapier, prachtige drukkwaliteit. Dat gevoel moet je op een steriel apparaat nog maar zien te evenaren. Zoiets vergt vakmanschap van de softwaremakers, dat gaat verder dan papieren specificaties3.

Of een gezamenlijk project van grote organisaties dat waar kan gaan maken? Ik ga er geen geld op inzetten. Gebruiksgenot is zelden een stakeholder. En nu we het toch over geld hebben: je kan ook gewoon de prijzen van ebooks verlagen. Misschien een eenvoudiger plan om te beginnen.

  1. Welke idioot heeft bedacht om dit een streamingdienst te noemen? Ik zie de analogie met Spotify en Netflix ook wel, maar ik neem aan dat je je boeken toch ook moet kunnen lezen als je géén verbinding hebt. Dat is niet streamen, dat is downloaden. Maar dat woord is blijkbaar niet hip genoeg.

  2. Ooit kocht ik een ebook bij bol.com, vlak nadat ik in de trein was gestapt op Utrecht Centraal. Ik was bijna in Nijmegen toen ik een mailtje kreeg dat ik het kon downloaden. Ja, deze markt is aan vernieuwing toe.

  3. Ik lees in de app Readmill. Die is gekoppeld aan een dienst die de ebooks die je ermee opent online voor je opslaat, zodat je ze kan lezen op elk apparaat waarmee je inlogt. Readmill houdt vervolgens bij hoe ver je bent en wat je gemarkeerd hebt. Maar dat is eigenlijk allemaal bijzaak. Ik lees in Readmill omdat het boeken prachtig weergeeft.