Stijn Meurkens

is programmeur, wiskundige, hardloper en zeiler. Over technologie, internet, mobile, productiviteit, Apple, media, kunst, politiek en alles wat me verder bezig houdt. Lees ook mijn tweets, of fork mijn code.

Google's nieuwe aanval op Facebook

Veel nieuws zojuist bij de Keynote op Google I/O, maar mijns inziens het grootste nieuws zijn twee belangrijkere uitbereidingen van Google+.

Voor mij was het sociale netwerk al de plek waar ik mijn foto’s opsla. Google biedt onbeperkte opslagruimte voor foto’s op ‘normaal’ formaat en vergrootte de ruimte voor hogeresolutiefoto’s van 5 naar 15 gigabyte. Zojuist werden een aantal grote nieuwe features voor de fotodienst bekendgemaakt. Zo selecteert Google vanaf nu automatisch de highlights van een set foto’s. Daarnaast worden foto’s automatisch geoptimaliseerd; glimmende gezichten en rode ogen worden bijgewerkt, kleuren worden vuriger, structuren duidelijker. En mocht je een een reeks groepsfoto’s hebben gemaakt, dan compileert Google nu een foto waarop wél iedereen lacht. Met deze features veegt Google in één keer alle fotodiensten als Flickr van de kaart.

Tegelijkertijd lanceert Google ook het nieuwe ‘Hangouts’, een app voor Android, iOS en web, die het versturen van afbeeldingen, tekstberichten en videochats mogelijk maakt. Denk Whatsapp, maar ook beschikbaar vanaf je pc en met videochat. Denk iMessage en Facetime, maar ook voor Android en Windows. Google vult met één dienst het hele messaging spectrum, met een strak vormgegeven app. Dat kan een groot succes worden, mits de stabiliteit van de dienst in orde blijkt.

“Plus” is niet de verwachte Facebook-killer geworden, maar met deze twee onthullingen doet Google een nieuwe aanval. Mocht het bedrijf het publiek zo ver krijgen dat het gaat chatten via Google+ én er al zijn foto’s opslaat, dan heeft het Facebook bij z’n ballen.