Stijn Meurkens

is programmeur, wiskundige, hardloper en zeiler. Over technologie, internet, mobile, productiviteit, Apple, media, kunst, politiek en alles wat me verder bezig houdt. Lees ook mijn tweets, of fork mijn code.

Het einde van Google Reader

Vannacht kondigde Google aan dat het per 1 juli stopt met Google Reader.

Dat is niet gek; Googles RSS-lezer was een niche-product; veel te nerdy. Normale mensen gebruiken geen RSS. Normale mensen weten ook niet wat RSS is. Er wordt ook al jaren van allerlei kanten geroepen dat RSS overleden zou zijn. Vermoord door types als Twitter, Facebook, Flipboard. Robert Scoble schrijft op zijn Facebook waarom hij baalt van de sluiting — en dat terwijl hij Reader niet eens gebruikte.

But this is sad. Particularly shows the open web continues to be under attack. We have to come into the walled gardens of Facebook, Twitter, Google+, and LinkedIn to read and share.

Maar hoe open was het RSS-platform nog, met Google Reader als de de facto standaard? Alle grote clients waren de laatste jaren gebaseerd op Readers API. Google is een backend geworden voor RSS, een centraal distributiesysteem voor content; ongekend stabiel door de infrastructuur die de zoekgigant er achter kon leggen.

En daarmee is het ook een goede zaak dat Reader stopt, zoals ook Marco Arment blogt. Het biedt ruimte voor een heel scala aan nieuwe oplossingen; clients, maar ook nieuwe platforms of libraries voor stabiele distributie.

En dat is dan weer het mooie van een open standaard; iedereen kan mee gaan dingen naar een plekje in de ruimte die Reader achterlaat. En de gebruikers die het product gaan missen, zijn voor een groot deel nerds. Precies de mensen die in staat zijn om nieuwe apps en platforms in elkaar te hacken. Dit worden boeiende tijden.

(En tja, dat ik dan zelf net aan een projectje aan het klussen was dat Readers API gebruikte, ook daar komt wel weer een oplossing voor. Dit is wellicht een mooie kans.)