Stijn Meurkens

is programmeur, wiskundige, hardloper en zeiler. Over technologie, internet, mobile, productiviteit, Apple, media, kunst, politiek en alles wat me verder bezig houdt. Lees ook mijn tweets, of fork mijn code.

Open deuren

Colin van Hoek, bij RTL Boulevard in dienst met als functieomschrijving “Alexander Klöpping”, schrijft op NU.nl weer eens een stukje over toekomstige producten van Apple. Er is één manco: helaas voor Van Hoek laat Apple zelf nooit iets los over die toekomstige producten. Op basis van een anonieme bron op “een website met een goede reputatie” (lees: omdat zomaar iemand iets zegt op het internet) trapt hij daarom – met heel Nederland als publiek – maar even een aantal open deuren in. Een korte analyse van de nieuwswaarde.

[D]e volgende iPhone [zou] in augustus getoond moeten worden.

Apple introduceerde de iPhone 4S en 5 in respectievelijk oktober en september, de drie modellen daarvoor allemaal in juni. Dan zit je met augustus inderdaad nooit heel slecht. Veel veiliger kan je niet gokken.

De iPhone 5s is een relatief kleine update van het huidige model zoals ook bij bijvoorbeeld de 4s het geval was.

Joh? Als je kijkt naar de vorige modellen: 3G-3GS en 4-4S, hoe verrassend is dit dan? Sterker nog, het patroon “grote update-kleine update” is inmiddels terug te vinden door Apples hele productlijn. Zie bijvoorbeeld Mac OS X (Leopard-Snow leopard, Lion-Mountain lion) en de iMac (G5-Plastic Intel, Aluminum-Aluminium unibody).

Ergens rond april zou het bedrijf bovendien al nieuwe iPads tonen.

Al sinds de eerste presenteert Apple zijn nieuwe iPads in het voorjaar. Goed, de meest recente, 4e generatie kwam inderdaad afgelopen najaar uit, maar ik ben ervan overtuigd dat die upgrade alleen gedaan werd om over te stappen op de nieuwe Lightning-connector. Die zat immers ook al in de iPhone en iPad mini.

Het zou gaan om een iPad 5 en mogelijk een iPad Mini 2. De bronnen konden weinig details geven.

Vier plus één is inderdaad vijf. Na één komt inderdaad twee. Tot zover de wiskunde. Verder kan ik dan nog wel wat details noemen, als “de bronnen” het niet doen: een snellere processor en een betere camera. Ben ik nu binnenkort ook in het bezit van zo’n “goede reputatie”?

Volgens eerdere geruchten komt er een normale iPad met het ontwerp van de iPad Mini. Dat wil zeggen: dunnere randen rond het scherm en een nieuw uiterlijk.

Het design van de iPad gaat inmiddels twee jaar mee. Je hoeft geen glazen bol te hebben om in te zien dat daar binnenkort aan gesleuteld gaat worden. De kans de Apple dan dikkere randen om het scherm gaat maken lijkt me weinig reëel.

Er gaan ook geruchten over een iPad Mini met Retinascherm.

De iPad mini heeft momenteel exact de schermresolutie van de iPhone 3G. Dat er ooit een retina-versie van gaat verschijnen, dan met de resolutie van de iPhone 4, kan je dus al sinds de introductie van de Mini op je vingers natellen.

Bovendien zou Apple volgens anonieme bronnen ook werken aan een goedkope iPhone.

Apple werkt aan een goedkopere iPhone. En aan een duurdere. De iPhone is momenteel Apples meest verkochte product. Zou je dan echt denken dat Apple, met bijna honderdduizend medewerkers en een miljardenomzet, niet werkt aan allerlei varianten daarop? Dát zou nieuws zijn.

Apple laat nooit iets los over zijn producten voordat ze (bijna) af zijn. Dat is natuurlijk bijzonder vervelend voor jongens als Van Hoek, die zien liever bedrijven als Sony die producten aankondigen zonder product. Maar om dan iets met de evidentie van deze vanzelfsprekendheden op te schrijven en vervolgens aan het miljoenenpubliek van NU.nl te presenteren alsof het nieuws is, dat is belachelijk. Klakkeloos dingen herhalen die iemand op het internet smijt; dit heeft niets met journalistiek te maken.

(Dat zou overigens helemaal niet hoeven te betekenen dat je niets kan schrijven over het zwijgende Apple; er zijn genoeg analyses te maken over verleden en toekomst, er is genoeg opinie te schrijven over de strategie en er zijn genoeg argumenten te noemen waarom het bedrijf toekomstige producten al dan niet zal gaan maken. Duiding, opinie, analyse; ik smul ervan.)

Geruchten om de geruchten, om maar iets te melden te hebben en om de pageviews, die hele industrie werkt mij op m’n zenuwen. Hoezo is geruchten bijvoorbeeld één van de grootste categorieën in de tagcloud van iPhoneclub.nl? Geruchten zijn geen nieuws an sich, eerder materiaal voor tabloids en roddelblaadjes. Die werken ook met schreeuwende koppen, tussen aanhalingstekens om niet verantwoordelijk te hoeven zijn voor de waarheid ervan. ‘Apple onthult iPhone 5s in augustus’ trekt vast meer bezoekers dan Er is ergens iemand op het internet die zegt: ‘Apple onthult iPhone 5s in augustus’.

Het is zelfs zo dat de bron van Van Hoeks artikel veel vrijelijker dan hijzelf toegeeft dat er nog veel onduidelijk is. Dat zou ook een mooie kop geven: iemand op het internet zegt ook niet weten hoe het nu zit met die nieuwe iPhone. En nu we toch koffiedik aan het kijken zijn: ikzelf verwacht binnenkort een reorganisatie bij Sanoma/NU.nl. Colin is zich alvast aan het inwerken voor zijn nieuwe functie als redacteur voor achterklap.