Stijn Meurkens

is programmeur, wiskundige, hardloper en zeiler. Over technologie, internet, mobile, productiviteit, Apple, media, kunst, politiek en alles wat me verder bezig houdt. Lees ook mijn tweets, of fork mijn code.

Het einde van Opera's engine

Internetbrowser Opera stopt met het ontwikkelen van de eigen Presto-engine, werd gisteren bekend. Voortaan worden pagina’s in Opera gerenderd door de open source WebKit-engine, ook gebruikt door Chrome en Safari. Opera nam de beslissing omdat ze met hun marginale marktaandeel op te weinig ondersteuning vanuit webdevelopers konden rekenen; zeker mobiele applicaties werden alleen getest op de dominante WebKit-browsers.

Één browser minder. Dat kan je als webdeveloper heel positief bekijken; onder de streep betekent het één platform minder om te ondersteunen. Maar net zo goed is het vreselijk jammer dat de sympathieke margebrowser stopt met de ontwikkeling van haar engine. Ten eerste natuurlijk omdat pluriformiteit goed is voor de concurrentie, en daarmee voor de vooruitgang van het web. Maar daarnaast stond de Presto-engine ook bekend om de nauwgezette implementatie van webstandaarden. Als je werk goed renderde in Opera kon je er bijna vanuit gaan dat het voldeed aan de standaarden. Die toevoeging aan het browserlandschap gaan we missen.

Ondanks dat het de laatste jaren niet meezat heeft Opera veel betekend voor het web; Opera is altijd een alternatief geweest. In het begin voor Netscape, toen Opera nog zo handig op één diskette pastte (terwijl ik die dingen al niet meer gebruikte). En later met een browsertje om het web te kunnen bereiken vanaf dumbphones waar je verder eigenlijk alleen maar mee kon bellen en sms’en. Een medewerker van het de Noorse browsermaker vertelde een paar jaar geleden op het podium van de Kings of Code-conferentie gekscherend dat zijn baas vond dat het bedrijf zelfs voor stofzuigers een browser moest hebben.

En ja, ik ben er zelf ook hartstikke schuldig aan dat Opera stopt met de eigen engine. Ik moet bekennen dat ik Opera momenteel niet eens geinstalleerd heb op mijn computer. Ik testte mijn werk niet of nauwelijks in de browser, simpelweg omdat het bereik te klein was. In de praktijk ga ik er dus weinig van merken dat Opera’s engine komt te vervallen. Maar zonde, dat is het wel.