Stijn Meurkens

is programmeur, wiskundige, hardloper en zeiler. Over technologie, internet, mobile, productiviteit, Apple, media, kunst, politiek en alles wat me verder bezig houdt. Lees ook mijn tweets, of fork mijn code.

De iPhone 5 is in alle rust de toekomst van de technologie

De iPhone 4S was al de beste telefoon ooit, de iPhone 5 is nog beter. Sneller, lichter, grafisch beter, hogere verbindingssnelheden, langere batterijduur, scherpere foto’s en een groter display. En dan nog zijn de reacties op z’n minst onderkoeld. Apples nieuwe telefoon zou niet innovatief zijn, niet revolutionair, niet spectaculair, meer van hetzelfde.

In het verleden waren de reacties na een Apple keynote sowieso een stuk uitbundiger. Toen had namelijk nog niemand een idee wat je voor je kiezen ging krijgen. Van alle uitgelekte onderdelen en details van de iPhone 5 kon je er een dag voor de presentatie inmiddels zelf één in elkaar zetten. Het is opvallend hoe Apple in korte tijd de regie over de geheimhouding volledig is kwijtgeraakt. Heel gek is dat overigens niet, gezien de volksstammen die inmiddels betrokken zijn bij het productieproces van de iDevices.

Dat zal misschien deels verklaren waarom de reacties zo lauwtjes zijn, maar belangrijker is dat aan de verwachtingen van het publiek inmiddels helemaal niet meer te beantwoorden valt. Er wordt ieder jaar een revolutie verwacht, en zo niet, dan ben je een oplichter. Oude wijn in nieuwe zakken. Een nieuw vormpje had waarschijnlijk al een hoop gescheeld.

Maar als Apple iets niet levert is het spektakel. Nooit gedaan ook. Apple heeft met de iPhone in één keer een nieuwe markt neergezet, en is toen verder gegaan met bijschaven. Inmiddels is dat geculmineerd in een telefoon met bijna tijdloze allure. Het ontwerp van de iPhone 4 is dermate iconisch dat het niet verstandig was geweest om dat om te gaan gooien. In één oogopslag geeft deze afbeelding weer waar Apple’s ontwerp voor staat. De essentie, en dat steeds beter.

Dat de upgrade van de iPhone niet spectaculair wordt gevonden, is precies waar Apple naar op zoek is. Apple is nooit bezig geweest met technologie die in het oog springt, Apple maakt apparaten die uit de weg gaan. Precies wat hier ook weer gebeurt. Apple stelt alles in het werk om ons het apparaat te doen vergeten. Omdat het niet om de gadget gaat, maar om de toepassing ervan, om de applicatie die er op draait. Of nog scherper: om de content, de communicatie.

Ik heb geen smartphone omdat ik een interessant stukje techniek bij me wil hebben. Ik heb dat ding om nieuwsberichten te lezen, foto’s te maken en door te sturen, emails te schrijven, al mijn documenten beschikbaar te hebben en het internet op zak te hebben. En ja, als techneut ben ik geïnteresseerd in hoe het apparaat werkt en wat er allemaal mee te prutsen valt. Maar uiteindelijk ben ik daar ook niet dag in, dag uit mee bezig. En wil ik daar niet mee bezig zijn. Prutsen dient tot een minimum beperkt te worden.

Tussen mij en de content op een smartphone zitten nogal wat lagen. Allereerst het netwerk waarover de data verstuurd wordt, dan het fysieke apparaat dat je vast houdt, vervolgens het besturingssysteem dat op dat toestel draait, daarbinnen draait dan weer een framework waarop dan uiteindelijk een applicatie gebaseerd is die je je content toont. Dat zijn vijf lagen technologie die potentieel mijn ervaring kunnen verknallen. Vijf keer de mogelijkheid om in de weg te zitten, te storen of te vertragen.

Apple is nu langzaamaan bezig om al die lagen weg te werken. Om mij als gebruiker te laten vergeten wat er allemaal moet gebeuren om mij die content te tonen en hoeveel lagen technologie daar bij aan het werk gaan. Dat is precies waar alles in deze nieuwe iPhone om draait. Snellere netwerktoegang, om de gebruiker niet te laten wachten. Een beeldscherm dat nóg dichter op het glas zit en alweer een snellere processor, zodat je als gebruiker daadwerkelijk het idee hebt dat je de inhoud rechtstreeks vast kan pakken. Geen vertraging tussen de beweging van je vinger en de beweging op het beeldscherm. De illusie van direct contact met de beelden op het schermpje. En het toestel is een stuk lichter – aanwezigen op de Keynote hebben het over ‘feels almost hollow’ – zodat de aanwezigheid van de hardware verder geminimaliseerd wordt.

Apple is met de iPhone momenteel helemaal niet bezig om spektakel of revolutie af te leveren. Apple is bezig het apparaat te laten verdwijnen. Dan kan je klagen dat Apple niet het vuurwerk levert dat je zou willen, maar daar is dat bedrijf ook helemaal niet naar op zoek. Dit gaat al lang niet meer om techiek, dit gaat over kwaliteit van leven. Apple is langzaam op zoek naar technologie die voor je ogen verdwijnt; de iPhone 5 is de volgende stap richting die toekomst.