Stijn Meurkens

is programmeur, wiskundige, hardloper en zeiler. Over technologie, internet, mobile, productiviteit, Apple, media, kunst, politiek en alles wat me verder bezig houdt. Lees ook mijn tweets, of fork mijn code.

Ik wil niet meer weten of ik nieuwe mail heb

Het idee dat er iemand aan je denkt streelt de ijdelheid. Dat is misschien wel de grootste pijler onder dat hele real time web, hoe plat het ook moge zijn. De genummerde badges op Twitter, Whatsapp, Facebook en iPhone-spelletjes appelleren aan de menselijke basisbehoefte van erkenning. Dat creëert onterecht een knagend gevoel van urgentie en maakt het praktisch onmogelijk om niet te kijken in wiens gedachten je hebt rondgewaard. Kleine erupties van banaal geluk, nauwelijks te onderdrukken.

Ik word geliket dus ik besta. Dat werk.

Uiteindelijk valt het bijna altijd tegen. Iemand die je niet kent die ook reageert op een soort-van-grappige foto die je laatst geliket hebt, nieuwsbrieven van een webwinkel waarvan je je niet meer kan herinneren wat je er ooit kocht, Nigeriaanse scammers die een miljoenenerfenis beloven, een at-reply van iemand die de door jouw geposte link ook interessant vindt, mailings aan de hele afdeling die niks met jou van doen hebben, en iemand die je getagd heeft in een foto van een barbecue waar je helemaal nooit was. En bedankt. Voor je het weet leef je van de ene notificatie naar de andere.

Beetje bij beetje ga ik de strijd aan met al die nietszeggende meldinkjes. In principe kan je namelijk heel goed zonder; zonder porretjes, zonder mailings, zonder een bericht dat je 84 ongelezen artikelen in je Google Reader hebt en zonder de wetenschap dat je 6 keer geretweet bent. Ik creëer rust in m’n hoofd door niet langer geleefd te worden door de opspringende bliepjes en tekstballonnetjes.

Daarom heb ik sinds kort de badges uitgezet op mijn mailapplicaties op telefoon en computer. Nieuwe email ontdek ik pas als ik ernaar op zoek ga. Dat is een genot dat ik al jaren niet meer kende. In het begin is er nog een zeurend stemmetje in je achterhoofd dat je onbereikbaar bent, dat er wellicht nog allerlei mensen snel een antwoord van je moeten hebben, maar niks is minder waar: ik word niet gemist.

Mijn inbox kan prima een paar uur zonder mij.