Stijn Meurkens

is programmeur, wiskundige, hardloper en zeiler. Over technologie, internet, mobile, productiviteit, Apple, media, kunst, politiek en alles wat me verder bezig houdt. Lees ook mijn tweets, of fork mijn code.

Kan iemand mij uitleggen wat 'zakelijk' betekent?

Nu ik het toch over Microsoft heb; MG Siegler vond een interessant punt in de jaarcijfers die het bedrijf enkele dagen geleden publiceerde:

I think what we’re seeing in Microsoft’s numbers right now is the full-on shift of the company towards enterprise. To be clear, I think the company will remain alive and probably even thrive in that regard for a long time. I just think the time of their consumer dominance is already over. And within the next decade, it will be completely over.

Ik weet niet of die analyse ook inderdaad cijfermatig te rechtvaardigen is, maar deze uitspraak snijdt hout. De Windows PC is aan het verdwijnen uit het straatbeeld. Ik zie ze zelden meer in treinen en huiskamers; plaats gemaakt voor tablets en smartphones. Maar er is één plek waar de grauwe kast voorlopig niet weg te denken is: het werk.

Op het werk bepaalt de afdeling IT, en die molens draaien traag. Dus Microsoft heeft daar de komende tien jaar nog een prima markt aan. Maar hoe lang dat houdbaar is? Mensen laten zich steeds minder opschepen met wat het werk bepaalt en zoeken omweggetjes om de spullen te kunnen gebruiken die ze zelf graag gebruiken.

(Ikzelf heb die hele term zakelijk nooit zo goed begrepen. Wat is er in godsnaam anders aan zakelijk gebruik? Zakelijk zou je blijkbaar een Blackberry moeten hebben, en MS Outlook. Wellicht omdat werken niet leuk mag zijn? Of is het dan echt zo dat werk voor half Nederland gelijk staat aan het produceren van Word-documenten? Gezien het aantal mensen dat ik heb zien aanmodderen met wanstaltige office-appjes op de iPad: ik ben er bang voor.)

De revolutie komt altijd van onderaf. Dat gaat hier ook gebeuren. Voor Microsoft als toonaangevende factor: elk eind heeft z’n begin.

En is er trouwens nog iemand die dat hele outlook.com gebruikt?