Stijn Meurkens

is programmeur, wiskundige, hardloper en zeiler. Over technologie, internet, mobile, productiviteit, Apple, media, kunst, politiek en alles wat me verder bezig houdt. Lees ook mijn tweets, of fork mijn code.

Fiber: Google zet weer eens een markt op z'n kop

Google lanceerde gisteren de nieuwe dienst Fiber, waarmee het in de markt van internet- en televisieproviders duikt. Voorlopig start de dienst in Kansas City. Google belooft een snelheid van 1000 Mbps voor 70 dollar per maand; een gemiddelde breedbandverbinding in de VS haalt momenteel slechts 10 Mbps voor een bedrag van die orde van grootte. Google doet daarmee dus weer waar het zo goed in is: een markt op z’n kop zetten. Niet door de regels te veranderen, maar door de bestaande standaard te ridiculiseren met een factor honderd.

Dat deed de zoekgigant vaker, met Gmail als mooiste voorbeeld. In een tijd dat een gemiddelde mailbox nog tussen de 2 en 20 megabyte mocht bevatten, smeet Google haar gratis mailservice de wereld in met een gigabyte opslagruimte. En nu doet het bedrijf hetzelfde met breedbandverbindingen.

Het zijn niet zozeer een technisch hoogstandjes, maar vooral een hele dikke middelvingers naar een markt die in een status quo terecht is gekomen. Naar de commercie die de innovatie in slaap heeft gesust. Google opent hier de deur voor een hele nieuwe generatie aan internettoepassingen.