Stijn Meurkens

is programmeur, wiskundige, hardloper en zeiler. Over technologie, internet, mobile, productiviteit, Apple, media, kunst, politiek en alles wat me verder bezig houdt. Lees ook mijn tweets, of fork mijn code.

Komrij 2.0

Komrij is dood. 5 juli overleed de voormalige Dichter des Vaderlands. Ik wist dat de man met het hoge stemmetje een literaire duizendpoot was, maar niet dat de bekende bloemlezer in zijn laatste levensjaren een tweewekelijkse technologiecolumn bijhield voor NRC Handelsblad. Gelukkig tipte Ernst-Jan Pfauth de artikelen die Komrij, inmiddels diep in de zestig, publiceerde in NRC onder de titel Komrij 2.0. Komrij schreef ook over technologie met een virtuoos cynisme waar ik alleen maar van kan dromen.

Over de grenzeloze positiviteit die het internet kenmerkt: > Vooral in de internetwereld kom je vaak de gedachte tegen dat we in een schitterend nieuwe wereld leven met fantastische perspectieven. Ze hebben er geen superlatieven genoeg voor. Maar ze halen twee zaken door elkaar. Ze zijn misschien bezig met iets nieuws en schitterends, maar dat betekent nog niet dat ze er zelf nieuwe en schitterende mensen door zijn geworden. Of ooit zullen worden.

De internetbusiness straalt van optimisme. Vanaf de eerste seconde dat je op de Power On-knop van je computer drukt word je geacht positief te denken. Sympathie voor yin en yang en zen en al dat gedalailama meer lijkt verplicht. O wat zijn we lekker op weg en o wat zijn we constructief. Internetpioniers geloven oprecht in zichzelf en vinden dat ze de toekomst hebben. Een stralende, fantastische toekomst, reken maar.

Over Wikipedia: > De encyclopedieverkoper en de jehovagetuige, dat waren de belletjestrekkers op leeftijd. Alleen de jehovagetuige is nog over. De wereld is onrechtvaardig.

De elektriciteit verdreef de gaslantaarn. De zeppelin bleek een doodlopend avontuur. Internet ontpopte zich als de moordenaar van de encyclopedie.

Over Twitter: > Maar twitteren is meer dan babbelen. Twitteren is babbelen met een uitroepteken. Met een vermanende wijsvinger. Babbelen als eenrichtingsverkeer, met een tut-tut hier en een sliep-uit daar, het liefst op een kanseltoontje. Twitteren is hardop roddelen achter iemands rug, twitteren is liegen of het gedrukt staat – kortom, alles waar die fijne Nederlanders, die eeuwigdurende kampioenen zo om bekend staan.

Blijkt dus ineens dat mensen op leeftijd nog prima meekunnen met deze wereld. Gerrit Komrij zullen we daarin helaas moet missen. Hij werd 68 jaar.