Stijn Meurkens

is programmeur, wiskundige, hardloper en zeiler. Over technologie, internet, mobile, productiviteit, Apple, media, kunst, politiek en alles wat me verder bezig houdt. Lees ook mijn tweets, of fork mijn code.

CS183: Startup

Investeerder en voormalig PayPal-oprichter Peter Thiel gaf afgelopen semester op Stanford University een vak aan studenten informatica. De titel: “CS183: Startup”. Inmiddels zit het er op. Thiel sprak 19 bijeenkomsten lang over het oprichten van een technologiebedrijf. Over waarom je een startup wil doen die technologie van 0 naar 1 brengt, en niet van 1 naar veel. Over de tucht van de marktwerking en het creëren van je eigen monopolie als de enige optie om winst te maken.

Dat weet ik omdat Blake Masters, één van Thiels studenten, elk college als een essay uittypte en op zijn blog plaatste. Verplicht leesvoer voor de hele branche.

Overigens is het géén toeval te noemen dat nou juist Stanford met deze cursus kwam. De universiteit ligt midden in Silicon Valley, Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin studeerden er en Steve Jobs ontving een eredoctoraat aan de instelling dat hij accepteerde met een legendarische rede. Ook publiceert Stanford een flink aantal cursussen, voornamelijk over programmeren en wiskunde, gratis via iTunes. Stanford is het schoolvoorbeeld van een moderne academie.