Stijn Meurkens

is programmeur, wiskundige, hardloper en zeiler. Over technologie, internet, mobile, productiviteit, Apple, media, kunst, politiek en alles wat me verder bezig houdt. Lees ook mijn tweets, of fork mijn code.

Updates zijn een feature

Misschien wel de belangrijkste innovatie in Google’s browser Chrome, zijn de automatische updates. Chrome downloadt automatisch in de achtergrond de laatste versie, in een bestand van minimale grootte, en installeert die bij het opnieuw opstarten van het programma. De gebruiker hoeft niks te doen en merkt ook niks van het hele proces. Het gevolg is dat elke nieuwe versie al binnen twee maanden bij negentig procent van de Chrome-gebruikers geïnstalleerd staat.

Wij ontwikkelaars zijn daar blij mee. Het betekent dat je je webapplicaties alleen hoeft te testen in Chrome’s laatste versie om er zeker van te zijn dat praktisch elke gebruiker met je product aan de slag kan. En je kan als programmeur dus alle state of the art functionaliteiten gebruiken die pas in de laatste browserversie zijn ingebakken. Google helpt het web op deze manier een flinke stap voorwaarts. De automatische updates bleken zelfs zo’n goed idee dat ze bij Mozilla besloten om een zelfde soort systeem in te bouwen in Firefox. Nog meer goed nieuws, dus.

(Helaas heeft Microsoft dit allemaal nog niet bedacht. Dus alhoewel de laatste versie van Internet Explorer best een prima browser is, zit je als ontwikkelaar nog steeds je producten te testen op totaal achterlijke systemen als IE 7. Daarover later vast nog eens meer.)

Maar hoe goed Google al sinds jaar en dag het updateproces van zijn browser voor elkaar heeft, zo bizar zit het met software-updates voor telefoons die draaien op Google’s Android. Google heeft een omslachtig systeem bedacht waarbij nieuwe softwareversies eerst door telefoonmakers moeten worden aangepast en dan vervolgens ook nog moeten worden goedgekeurd door de mobiele providers voordat het beschikbaar komt. Dat schiet niet op. De laatste Androidversie ICS is inmiddels meer dan een half jaar uit, en draait nu op een schrikbarende 7,1% van alle Android-telefoons wereldwijd. Alsof de diversiteit in hardware alleen nog niet genoeg problemen gaf voor ontwikkelaars.

Hoog tijd om in te grijpen. Dit proces moet op de schop, anders zit Google binnen korte tijd met een gefragmenteerd besturingssysteem waar geen fatsoenlijke app voor te ontwikkelen is. Ze weten blijkbaar maar al te goed hoe belangrijk het is om je gebruikers up to date te houden, dus dit had nooit zo ver mogen komen. Een bijdetijds updateproces is allang niet meer alleen maar nice to have.