Stijn Meurkens

is programmeur, wiskundige, hardloper en zeiler. Over technologie, internet, mobile, productiviteit, Apple, media, kunst, politiek en alles wat me verder bezig houdt. Lees ook mijn tweets, of fork mijn code.

Email overload

Terwijl email tegenwoordig overal beschikbaar is, wordt het steeds moeilijker om iemand per email te bereiken. Zelfs een simpel ja of nee is soms lastig te krijgen. Email overload, zeggen ze. En dus gaat het los op de techblogs; Kickstarter-projecten die beloven ‘email te repareren’, bloggers die email de oorlog verklaren, hele verhalen over email dat kapot zou zijn.

Ik heb het zojuist nog even gecheckt, voor de zekerheid. Goed nieuws: email doet het prima.

Het probleem zit ‘m niet in de mail zelf. Het probleem zit ‘m in de wirwar die ontstaat in de inboxen. Berichten die beantwoord moeten worden, berichten met informatie die later nog nodig is, berichten met taken, berichten die doorgelezen moet worden, et cetera, et cetera. En om te voorkomen dat berichten ondergesneeuwd raken worden gelezen berichten weer als ongelezen gemarkeerd. Of van labels en sterren voorzien. En omdat veel per email toegezonden informatie later nog nuttig gaat zijn, blijft een groot gedeelte van alle berichten in de inbox staan.

Handig, want email is tegenwoordig overal bereikbaar. Dus mailen mensen zichzelf met informatie die de komende tijd nuttig is. Dan kan je er ook vanaf mobiel of werkcomputer bij. Die dan weer andere informatie uit de eerste pagina van de inbox duwt. En zo ontstaat chaos. Email is geen communicatiemiddel meer, maar een halfslachtige combinatie van een todo-list, een informatiecatalogus, een leeslijst, een synchronisatietool voor mobiele telefoons en wie weet wat creatieve gebruikers nog meer bedenken. Afgelopen week las ik zelfs een artikel van een schrijver die de eerste schetsen van zijn artikelen schreef als drafts in zijn Gmail-account.

Dan is het dus niet gek dat je iemand niet kan bereiken.

Mijn oplossing is simpel: elke dag leeg ik mijn inbox. Dat verplicht me om per mailtje uit te gaan vogelen wat ik ermee moet. Taken gaan op de takenlijst, te bewaren informatie gaat in Dropbox, te lezen artikelen in Instapaper.

Ik heb dus een flink arsenaal aan tools, die email taken uit handen nemen. Daardoor is voor mij, in tegenstelling tot vele anderen, email weer alleen een communicatiemiddel. En niet al die andere taken waar het ook meer of minder voor voldoet.

Email is helemaal niet kapot. Het werkt nou juist veel te goed.