Stijn Meurkens

is programmeur, wiskundige, hardloper en zeiler. Over technologie, internet, mobile, productiviteit, Apple, media, kunst, politiek en alles wat me verder bezig houdt. Lees ook mijn tweets, of fork mijn code.

Internet in China

Chinese telefooncel met WiFi

Twee weken reis ik door China. Sinds afgelopen maandag ben ik in Shanghai, een stad van grote tegenstellingen. Ferrari’s rijden hier in colonne langs straatvegers met handkarren en bakfietsen waarin een man ligt te slapen. Hoewel de taalbarrière groot is, heb ik een glimp kunnen opvangen van wat internet betekent voor de Chinees. Een aantal korte observaties.

1.

Shanghai is connected. Internet is alom aanwezig, overal vang je WiFi op. Elke Chinees heeft een telefoon, de groeiende middenklasse draagt smartphones met zich mee. Zelfs de jongedame die mij voor minder dan honderd euro een maatpak verkocht, toverde een glimmende iPhone 4S uit haar jasje. Laptops en tablets zijn heel normaal in het straatbeeld. En het meest beeldende voorbeeld van de technolisering van dit land: elke telefooncel heeft een gratis WiFi-hotspot.

2.

Domeinnamen in Chinese karakters bestaan niet en veel Chinezen spreken geen Engels. Het Latijnse schrift is dus weinig bekend, maar normale Arabische cijfers zijn wel de standaard. De Chinees heeft daarin de oplossing gevonden voor zijn domeinnamen; op een hotel langs de weg staat een bord hotel268.com, de taxi naast ons kan je via 7199999.net bestellen.

3.

Het internet is kapot. Als ik een willekeurige website open vanaf mijn iPad, krijg ik een overlay met advertenties van een Chinese schoenverkoper te zien, die alle JavaScripts doet stoppen en ervoor zorgt dat scrollen niet meer werkt.

4.

Apple heeft hier een gigantische afzetmarkt. iPhones, iPads en MacBooks zijn eerder de standaard dan de uitzondering. Dat is enigszins vreemd; aangezien de middenklasse zijn verworven welvaart graag op potsierlijke wijze aan de buitenwereld toont, zou je hier eerder schreeuwerige modellen van Aziatische makelij verwachten. (Dat zou ook beter passen bij de scooters met meer verlichting dan een gemiddelde kermisattractie.)
De lokale Apple Store heeft als gevolg van het overweldigende succes de helft van zijn showmodellen weggehaald; de winkel slibde dicht.

5.

Internet is overal traag en instabiel. Dat zal deels te maken hebben met een achterhaalde infrastructuur, maar ik denk dat een batterij aan systemen die filteren en reclame toevoegen ook niet bepaald helpt.

6.

The Great Firewall of China bestaat. Facebook en Twitter zijn non-existent als je ze probeert te bereiken vanaf een Chinese verbinding. Dat is overigens eenvoudig te omzeilen via een VPN-verbinding met Europa. De blokkades zijn onderworpen aan willekeur; Facebook mag niet, Google Plus mag wel. LinkedIn is fatsoenlijk bereikbaar. Twitter is verboden, Tumblr is prima. Het is onmogelijk om de NRC van gisteren op te halen, maar de feeds in mijn Google Reader doen het gewoon. En blijkbaar heeft de authoriteit soms ruzie met Google, dat dan even een paar dagen onbereikbaar is.
De Chinees maakt dat overigens weinig uit; die speelt liever een potje Angry Birds of Draw Something. Zolang er Koreaanse soapseries op tv zijn, maalt hier niemand om internetvrijheid.